- Nugrud
2008.07.11 22:53 -
-
Czy tak jest?
Działa z Wine i Cedegą, bez potrzeby korzystania ze specyficznej wersji.
Hmm, jak w środku czerwca przepisali kod od ddraw to w grze spiepszyła się transparentność. Wkurzające, bug zgłoszony, jest feedback, nie widać zmian... [BUG 5730]Baldurs Gate II
Nie potrafią się mi zainstalować tych dwóch sprzedawczyków z bonusowej płyty, mam to zainstalowane w /usr/local/games a tamto mi cały czas wpycha do ~/.wine/drive_c/Prog...Files.Icewind Dale I
Instaluje się i działa z wine/cedega, choć czasami może ulec przerwaniu (trochę czarowałem i masakrowałem nawzajem drużynę) - zalecam wyłączenie zbędnych efektów.
Mi się nonstop zwieszało pod cedegą, pod wine nie chciało się specjalnie uruchamiać, choć dawno już nie sprawdzałem.Świątynia Pierwotnego Zła
Instalator CDP wywala się pod starszymi wersjami wine, Cedega - brak danych, podobno "raczej nie działa". Do sprawdzenia.
To nie IE, ale co tam. Masz już dane - grałem przez chwilę w to pod Cedegą z rok temu, nie pamiętam problemów, ale grafika się muliła.
Mi na dzień dzisiejszy do pełni szczęścia brakuje bug #5730 fixu, zachęcam do głosowania na bugtracku.
Pozdrawiam.
-
Czy tak jest?
- riklaunim
-
Ten problem z czarnym tłem też mam, ale przynajmniej "nowy" instalator CDP działa i można gry instalować. Cedegi obecnie nie używam więc nie testuję jej na bieżąco. Z wine to BG 1 działa ładnie, bg2 w miarę, IWD 2 nie działa, IWD 1 raczej działa ale nowsze wersje udeva debilnie montują CD - nie pod /media/hdc tylko pod /media/nazwa_plyty przez co trudniej w wine ustawić jaki katalog jest CD-ROOMem ;)
Odnośnie modów... najnowsze weidu, nawet linuksowe jest do dupy bo nie widzi zainstalowanej gry, starsze są ok ale nie nadają się dla większości modów weidu (tych bardziej złożonych).
-
Ten problem z czarnym tłem też mam, ale przynajmniej "nowy" instalator CDP działa i można gry instalować. Cedegi obecnie nie używam więc nie testuję jej na bieżąco. Z wine to BG 1 działa ładnie, bg2 w miarę, IWD 2 nie działa, IWD 1 raczej działa ale nowsze wersje udeva debilnie montują CD - nie pod /media/hdc tylko pod /media/nazwa_plyty przez co trudniej w wine ustawić jaki katalog jest CD-ROOMem ;)
- Nugrud
-
Ten instalator CDP to na msi jest? Jeśli tak to się nie dziwię, prawie w każdej nowej wersji widnieje 'msi improvements' :grin: Też się na tym złapałem: Settlers III mi się fajnie zainstalowało, myślę sobie, stara gra, niewiele młodsza niż BGI, pogram se, powspominam, pupa... 'Linuksowe weidu' - o kurde, chyba na czasie nie jestem ;) Chyba się muszę jeszcze zagłębić w świat modów, bo głównie na czystych instalacjach pogrywałem i to bardziej dla nostalgii :) Ale to po fiksie buga 5730. Bywaj zdrów.
[UPDATE:]Yupppiiiiiiii :nice: Już zasysam najnowszego snapshota :)
-- Günther Brammer 2006-12-18 15:00 -------
Was fixed in commit 3c5b9557b548a122a7375cf199b4a9b242506115 "ddraw: Fix
IDirectDrawSurfaceImpl_SetColorKey to also change surface_desc."
The Problem was that SetColorKey did not change the surface description (only
the underlying WineD3D surface), so GetColorKey returned the old value, which
Baldur's Gate used to draw the transparent portions of the sprites. The actual
blitting was done with the correct color key.
A na dodatek w środę będę miał nowego kompa (c2d e6400/1g ram/nvGF7600gt) - nie ma już prawa mi nawet bg2 pod wine'em przymulić :P
[UPDATE #2]
:D
-
Ten instalator CDP to na msi jest? Jeśli tak to się nie dziwię, prawie w każdej nowej wersji widnieje 'msi improvements' :grin: Też się na tym złapałem: Settlers III mi się fajnie zainstalowało, myślę sobie, stara gra, niewiele młodsza niż BGI, pogram se, powspominam, pupa... 'Linuksowe weidu' - o kurde, chyba na czasie nie jestem ;) Chyba się muszę jeszcze zagłębić w świat modów, bo głównie na czystych instalacjach pogrywałem i to bardziej dla nostalgii :) Ale to po fiksie buga 5730. Bywaj zdrów.
- riklaunim
- Jak będzie mulić to wyłącz w Wine dźwięk ;) fajnie że poprawili buga. Za parę dni pewnie wyjdzie nowe wine :)
- Nugrud
-
Nie muli, ale się sypie :( BG1+OzWM / 0.9.34, coś z dźwiękiem, cały czas w konsoli jest:
err:dsound:DSOUND_MixInBuffer length not a multiple of block size, len = [jakiś numer], block size = 4
ale z tym to da się grać. Gorzej jak dźwięk się zacina (wpada w pętlę), choć czasem i bez dźwięku się zwiesza; w konsoli:
err:ntdll:RtlpWaitForCriticalSection section 0x7e2f6fc0 "x11drv_main.c: X11DRV_CritSection" wait timed out in thread 0013, blocked by 0015, retrying (60 sec)
wine: Critical section 7e2f6fc0 wait failed at address 0x7bc2f500 (thread 0013), starting debugger...
Unhandled exception: wait failed on critical section 0x7e2f6fc0 thread_data_tls_index+0x44
err:seh:raise_exception Unhandled exception code c0000194 flags 0 addr 0x7bc2f500
Process of pid=0012 has terminated
No process loaded, cannot execute 'echo Modules:'
Cannot get info on module while no process is loaded
No process loaded, cannot execute 'echo Threads:'
process tid prio (all id:s are in hex)
0000000a
0000000c 0
0000000b 0
ale sypie się i na innych błędach... Chyba downgradnę WINE'a, pytanie tylko do jakiej wersji?
Pozdrawiam.
-
Nie muli, ale się sypie :( BG1+OzWM / 0.9.34, coś z dźwiękiem, cały czas w konsoli jest:
- riklaunim
- wyłącz w winecfg dźwięk. Też miałem problemy z dźwiękiem, które dodatkowo zamulały grę. Obecnie mam najnowsze wine i BG2 i problemów nie wykazuje (bez dźwięku)
- Nugrud
-
Za dużo przyjemności z gry stracił bym rezygnując z dźwięków :/ Zacząłem kombinować w zakładce dźwięku w winecfg i dając emulowane wsparcie sprzętowe Direct Sound gra zyskała na stabilności, za to dźwięk zaczął się trochę rozjeżdżać, ale to, jak dla mnie, lepsze niż kompletny jego brak ;) Koresponduję teraz z osobą, która dała tej grze status platinium ma appdb.winehq.org dla 0.9.32 na suse 10.2, zobaczymy, może się to da jeszcze lepiej rozwiązać :)
-
Za dużo przyjemności z gry stracił bym rezygnując z dźwięków :/ Zacząłem kombinować w zakładce dźwięku w winecfg i dając emulowane wsparcie sprzętowe Direct Sound gra zyskała na stabilności, za to dźwięk zaczął się trochę rozjeżdżać, ale to, jak dla mnie, lepsze niż kompletny jego brak ;) Koresponduję teraz z osobą, która dała tej grze status platinium ma appdb.winehq.org dla 0.9.32 na suse 10.2, zobaczymy, może się to da jeszcze lepiej rozwiązać :)
- riklaunim
- dźwięk: OSS, nie alsa czy inny. Odnośnie dźwięku to ja sobie w Kaffeine zapuściłem muzyczkę łączoną BG/NWN i szło fajnie :nice:
- Nugrud
2008.07.11 22:54 -
-
riklaunim wrote:dźwięk: OSS, nie alsa czy inny.
:nice: To działa! :nice:Gra się ani nie zacina, ani nie zwiesza, dźwięk śmiga, po prostu cud-miód :grin: A najlepsze jest to, że ja w krnlu nie mam OSS, czyli dźwięk i tak idzie przez podsystem ALSA :lol:
Trochę testowałem teraz ID:HoW:TotL i są problemy z oknem dialogowym (nie chce się zwinąć, czasem znika też górna ramka), ale na razie nie będę w to grał, więc to tylko gwoli uzupełnienia w dyskusji o takim a nie innym topicu ;)
-
riklaunim wrote:dźwięk: OSS, nie alsa czy inny.
- riklaunim
2008.07.11 22:54 -
- OSS - idzie przez ALSE ale przez stare API OSS :)